Hummus – doskonała pasta dla bezglutenowców!
04:56
W ostatnim wpisie, wspomniałam, jak
szybko i łatwo można przyrządzić mąkę kokosową.
Dzisiaj natomiast chciałabym ukazać, jak można wykorzystać masło tahini do sporządzenia przepysznej i zdrowej pasty, która nie
zawiera ani grama glutenu!
Hummus
można przyrządzić wedle upodobania, dodając różne przyprawy.
Osobiście nie przepadam za ostrymi przyprawami, dlatego proponuję
hummus z cieciorki i masła tahini z dodatkiem jogurtu i
cytryny.
Składniki:
ciecierzyca – 60
dkg
masło tahini –
3 łyżki
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do
smaku
małe opakowanie
jogurtu naturalnego
sok wyciśnięty z
połowy cytryny.
Cieciorkę należy
zalać wodą i odstawić na noc na co najmniej 12 godzin. Następnego
dnia ziarna zagotowujemy w świeżej wodzie, do miękkości i
odcedzamy.
Wszystkie składniki
oprócz cytryny blendujemy na gładką pastę. Następnie dodajemy
sok z cytryny, oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku i blendujemy
jeszcze chwilę Pasta gotowa!
Do dekoracji można
użyć oliwki, listki z mięty lub czerwoną paprykę.
Taki hummus można
spożywać pieczywem lub chlebkiem pita. Jeżeli ktoś jednak nie
uznaje pieczywa w swojej diecie, polecam skosztować hummusu, na
przykład z gotowanymi warzywami. Takie danie idealnie nadaje się na
przystawkę, gdy organizujemy przyjęcie dla znajomych w domu. Jest
szybkie i proste, więc nie zajmie nam dużo czasu, a na pewno zaskoczysz swoich bliskich tym egzotycznym daniem.
1 komentarze
Bardzo lubimy hummus ale ciecierzyca musi być ugotowana w domowych warunkach bo często ludzie idą na łatwiznę i używają puszkowej a to zupełnie inny smak :)
OdpowiedzUsuńSuper blog ;)