Hummus – doskonała pasta dla bezglutenowców!

04:56


W ostatnim wpisie, wspomniałam, jak szybko i łatwo można przyrządzić mąkę kokosową. Dzisiaj natomiast chciałabym ukazać, jak można wykorzystać masło tahini do sporządzenia przepysznej i zdrowej pasty, która nie zawiera ani grama glutenu!


Hummus można przyrządzić wedle upodobania, dodając różne przyprawy. Osobiście nie przepadam za ostrymi przyprawami, dlatego proponuję hummus z cieciorki i masła tahini z dodatkiem jogurtu i cytryny.

Składniki:
ciecierzyca – 60 dkg
masło tahini – 3 łyżki
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
małe opakowanie jogurtu naturalnego
sok wyciśnięty z połowy cytryny.

Cieciorkę należy zalać wodą i odstawić na noc na co najmniej 12 godzin. Następnego dnia ziarna zagotowujemy w świeżej wodzie, do miękkości i odcedzamy.
Wszystkie składniki oprócz cytryny blendujemy na gładką pastę. Następnie dodajemy sok z cytryny, oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku i blendujemy jeszcze chwilę Pasta gotowa!
Do dekoracji można użyć oliwki, listki z mięty lub czerwoną paprykę.
Taki hummus można spożywać pieczywem lub chlebkiem pita. Jeżeli ktoś jednak nie uznaje pieczywa w swojej diecie, polecam skosztować hummusu, na przykład z gotowanymi warzywami. Takie danie idealnie nadaje się na przystawkę, gdy organizujemy przyjęcie dla znajomych w domu. Jest szybkie i proste, więc nie zajmie nam dużo czasu, a na pewno zaskoczysz swoich bliskich tym egzotycznym daniem.

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Bardzo lubimy hummus ale ciecierzyca musi być ugotowana w domowych warunkach bo często ludzie idą na łatwiznę i używają puszkowej a to zupełnie inny smak :)
    Super blog ;)

    OdpowiedzUsuń

Facebook

eko-centrum na Facebooku już niebawem