Jak zrobić mąkę kokosową? + mleko kokosowe
01:36
Potrzebujemy : wiórki kokosowe - 200 g oraz wodę - 1,5 l
Zakupy nie zajmą wam wiele czasu i co najważniejsze nie będą drogie. No to zaczynamy, najlepiej już wieczorem poprzedniego dnia przygotować sobie wiórki. Wiórki zalewamy 1,2 litrem wody, zostawiamy je tak na noc aby się namoczyły, dzięki temu łatwiej będzie nam je zmiksować. Kiedy już porządnie się namoczą podgrzewamy je tak aby były ciepłe ale nie gorące. Następnie porządnie miksujemy za pomocą blendera przez parę minut. Potrzebujemy garnek, gazę i sitko, na garnku kładziemy sitko, wykładamy je gazą, wylewamy wiórki. Mleko nam ścieknie, a wiórki pozostaną. Trzeba dokładnie wycisnąć gazę. Pozostałe wiórki zalewamy szklanką gorącej wody i blendujemy, powtarzamy czynność wyciskania. I tutaj otrzymujemy bonus, ponieważ poza mąką uzyskamy również mleko kokosowe. Jest na prawdę przepyszne :)
No to idziemy dalej, wiórki rozkładamy na blaszce, dokładnie je rozprowadzamy i wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego na około 80-100 stopni. Wiórki powinny się suszyć około 1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika możemy jeszcze je zblendować aby uzyskały drobną konsystencję. Przechowujemy w szczelnie zamykanym słoiczku lub innym opakowaniu.
1 komentarze
Mąka kokosowa? :D Erm, u mnie kuchnią zajmuje się facet, więc nie, nie skorzystam :D Ale pierwszy raz w ogóle słyszę o takiej mące :D
OdpowiedzUsuń