Ryż czerwony pełnoziarnisty - zdrowy, ekologiczny i przepyszny

00:35



Jednym z ciekawszych i wartym uwagi produktem jest ryż czerwony pełnoziarnisty. Dlaczego? Ponieważ ma unikatowy i pyszny smak, a także wiele właściwości zdrowotnych. Ryż może być spożywany przez osoby walczące z nadwagą, a przygotowanie posiłku z tym składnikiem nie wymaga wiele czasu. Poznajmy bliżej ryż czerwony.


Ja wybrałam ryż czerwony pełnoziarnisty Bio Planet ze względu na to, że pochodzi z upraw ekologicznych i posiada odpowiednie certyfikaty. Uzyskiwany jest z ryżu wypolerowanego, jest to odmiana ryżu o czerwonej barwie. Warte uwagi składniki to między innymi witamina B, składniki mineralne i błonnik. Błonnik sprawia, że produkt ten świetnie nadaje się przy wszelkiego typu dietach gdyż zapewnia uczucie sytości. Natomiast witamina B poprawia nastrój i sprawność intelektualną.

Jak smakuje ryż czerwony i jak wykorzystać go w kuchni? Smak ryży czerwonego pełnoziarnistego jest dość nietypowy, ma on słodki smak i orzechowy aromat. Ten unikalny smak możemy wykorzystać do stworzenia nowych i ciekawych potraw. Ja osobiście uwielbiam dodawać ryż czerwony do sałatek. Genialnie komponuje się z różnymi warzywami ale także i z owocami. Możemy podawać go na słodko z ananasem, bananem, rodzynkami czy miodem. Możemy podać go także z suszonymi pomidorami, orzechami lub jogurtem. Możliwości jest bardzo wiele i przy użyciu tego produktu spokojnie możemy wykorzystać naszą kreatywność i stworzyć ciekawe połączenie smaków :)


You Might Also Like

3 komentarze

  1. Nigdy nie poznałam jeszcze smaku ryżu czerwonego, ale po Twoim opisie chętnie bym go spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy go nie próbowałam. Zrobiłabym to bardzo chętnie. Niestety w mojej okolicy trudno zdobyć właśnie takie produkty :(.
    marysia-k

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam jeść ryż. Czerwonego ryżu jeszcze nie widziałam, ale jestem bardzo ciekawa. Muszę koniecznie kupić :)

    OdpowiedzUsuń

Facebook

eko-centrum na Facebooku już niebawem